Londen Gatwick Airport

london gatwick airport

London Gatwick (LGW) is de meest efficiënte luchthaven met slechts 1 start- en landingsbaan ter wereld. Er zijn zelfs 200 bestemmingen in 90 landen met 35 miljoen passagiers per jaar. Het is tevens het op 1 na grootste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk. LGW ligt 45 kilometer ten zuiden van Londen.

Gatwick Airport heeft twee terminals, Noord en Zuid. beide hebben ze een uitgebreide selectie van winkels, wisselkantoren, helpdesks en bagagedepot faciliteiten.

Voor de vertrekken van Gatwick zijn de check-in balies te vinden op de 3e verdieping van zowel de Noord- en Zuid-Terminals. Alle passagiers moeten door de veiligheidscontrole voordat je in de vertrekhal komt waar je winkels, bars, cafés en een wisselkantoor vindt. Boarding begint meestal 45 minuten voor vertrek. Vertrektijden kan je hieronder vingen:

Voor de aankomsten bij Gatwick zul je eerst door de paspoortcontrole gaan na het verlaten van het vliegtuig. Volg daarna de borden voor bagageband voor je bagage, voordat je door de douane gaat. In de aankomsthal vindt je winkels, barren, restaurants en een wisselkantoor. Aankomsttijden London Gatwick Airport:

Hotels bij vliegveld Gatwick

Er zijn een uitstekend aanbod van hotels in het Gatwick gebied. Vele bieden een gratis busdienst vanuit Gatwick treinstation, dat rechtstreeks gekoppeld is aan Gatwick South Terminal.

Verblijf je langer dan een dag in Londen dan is het de moeit waard om een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Deze is online te verkrijgen maar ook op het vliegveld zelf. Dat kan dan bijvoorbeeld bij de Skybreak Service Centre of een van de kiosks.

Reis met de trein naar Londen vanaf Gatwick Airport

Er zijn veel verschillende treinen van en naar Londen vanaf de luchthaven Gatwick.

De Gatwick Express is de snelste manier naar het centrum van Londen. De treinen rijden elke 15 minuten tussen Gatwick Airport South Terminal en London Victoria Station. Ze gaan dagelijks van 04:35 tot 01:35 in de nacht. De reistijd is 30 minuten en de service is non-stop naar station Victoria.

Thameslink biedt directe treinen van Gatwick Airport naar Blackfriars, City Thameslink, Farringdon en St Pancras International, dat vier keer per uur vertrekt.

Southern biedt ook regelmatig treinen gedurende de dag van Gatwick naar London Victoria via East Croydon en Clapham Junction. Het bedrijf biedt ook een gratis taxiservice voor gehandicapte reizigers op stations met beperkte toegang, die hen meeneemt naar het volgende toegankelijke station op hun route.

Met de bus naar het centrum van Londen

National Express heeft regelmatige diensten tussen Gatwick en Victoria Coach Station. Bussen rijden ongeveer elke 30 minuten. De reistijd is afhankelijk van de route, de meeste zijn ongeveer 1 uur en 20 minuten. Sommige diensten stoppen bij Hooley, Wallington, Mitcham Junction, Mitcham London Road, Streatham, Stockwell en Pimlico. National Express kan helpen met toegankelijkheidseisen indien je contact met hen opneemt ten minste 36 uur voor je op het vliegveld landt. Voor meer informatie zie de website van National Express.

EasyBus biedt low-cost express busdiensten tussen de luchthaven van Gatwick en Earls Court / West Brompton. De EasyBus rijdt de hele dag en nacht, direct zonder stops. De reis duurt iets meer dan een uur.

Taxi van en naar Gatwick Airport

Er staan altijd wel taxi’s klaar op de luchthaven. Gebruik alleen een zwarte taxi of gerenommeerde mini-cabine. De officiële Gatwick taxi concessie is de ‘Airport Gatwick Cars’.

Concierge Services

Diamond Air biedt een op maat gemaakte “Meet and Assist” dienst aan waarbij je direct vanaf het vliegveld op de dag van aankomst naar huis, hotel of kantoor wordt gebracht.

Video startbaan Londen Gatwick Airport

Nieuws
  • April 2020: Vliegveld Gatwick Airport zal nog steeds iedere dag open blijven voor vluchten. Deze zullen dan wel gepland zijn tussen 14:00 en 22:00 uur. Er is ook nog maar één terminal open vanwege het coronavirus.
  • Januari 2020: Gatwick Airport wil meer dan 50.000 extra vluchten per jaar in 2033. Campagnevoerders zijn echter tegen, CO2-uitstoot, het geluidsniveau en de infrastructuur zijn punten om rekening mee te houden.