Londen Luton Airport

london luton airport

Populair bij budgetreizigers, London Luton Airport (LTN) ligt op korte afstand van het centrum van Londen met het openbaar vervoer. Het vliegveld is een van de grootste luchthavens in het Verenigd Koninkrijk met het vervoeren van meer dan 10 miljoen passagiers. De luchthaven is een belangrijke basis voor low-cost vliegreizen en ligt op slechts 56 kilometer noord-west van het centrum van Londen.

Aankomsttijden London Luton Airport

De aankomstlounge is de thuisbasis van winkels, barren, restaurants, een wisselkantoor en een reiscentrum waar je een auto kan huren of voor het boeken van een bustickets.

Vertrektijden London Luton Airport

De vertreklounge heeft een babycare kamer, winkels, restaurants, bars en een wisselkantoor.

Oyster kaart

Als je langer dan een dag naar Londen gaat is het misschien handig om een Visitor Oyster Card te kopen. Deze wordt na online aankoop bij je thuis geleverd. Het kost £18 waarvan 15 pond krediet is en 3 pond non-refundable. De kaart is te gebruiken vanaf St Pancras International, Farringdon, London Bridge en Blackfriars in Londen.

Van Luton Airport naar Londen met de trein

Er zijn frequente treinen naar Londen vanaf het treinstation Luton Airport Parkway. Een regelmatige shuttle bus verbindt de luchthaven naar Luton Airport Parkway treinstation in ongeveer 10 minuten. Van daaruit zijn er treinen die naar het centrum van Londen rijden in slechts 21 minuten met de East Midlands Trains.

Thameslink treinen rijden ook rechtstreeks naar Blackfriars, City Thameslink, Farringdon en St Pancras International. Er zijn zes treinen die elk uur vertrekken en er zijn treinen 1 keer per uur in de nacht. De reis naar Londen van Luton Airport, met inbegrip van de bustransfer, is ongeveer 40 minuten.

Reis naar het centrum met de bus

National Express vertrekken van plekken 4, 5, 6 en 10 buiten de terminal van de luchthaven. Er zijn dagelijks tientallen diensten tussen de luchthaven van Luton en het centrum van Londen. De reistijd is ongeveer een uur en 15 minuten. Pick-up en drop off punten in het centrum van Londen zijn: Finchley Road, St John’s Wood, Marylebone, Portman Square, Golders Green, het treinstation Victoria en Victoria Coach Station.

EasyBus heeft ook een hoge frequentie, low-cost express busdiensten tussen het centrum van Londen en Luton Airport. Er zijn haltes bij Brent Cross, Finchley Road, Baker Street, Oxford Street / Marble Arch en London Victoria. Tarieven beginnen bij £2 pond (online prijs) per enkeltje. Boek online voor de beste prijzen.

Terravision biedt ook een low-cost busdienst naar het centrum van Londen aan. Tijdens de piekuren vertrekken elke 20 minuten bussen en deze stoppen bij Brent Cross, Baker Street en Marble Arch op hun weg naar Victoria Coach Station. Een standaard enkele reis kost £15.

Taxi nemen naar/vanaf het centrum

Er staan meestal taxi’s klaar bij het vliegveld. Informeer bij de bestuurder of taxibedrijf vooraf om erachter te komen hoeveel je reis kost. Een afgemeten reis van/naar het centrum van Londen kost ongeveer £80. Gebruik alleen een gerenommeerde mini-taxi en nooit van ongecertificeerde chauffeurs.

Vliegtuigen spotten

Nieuws
  • Januari 2020: het is niet bepaald goedkoop om bij het vliegveld van Luton te parkeren. Een weekje parkeren kost rond de kerst zo’n 140-150 euro.